کاروانسراهای شیراز موضوع این گزارش است. حتما آن مصرع معروف شعر حافظ که در توصیف شهر محبوبش میگوید «خوشا شیراز و وضع بیمثالش» را شنیدهاید. شیراز برای ما ایرانیها یک شهر خاص است، چون هم نشان از خوشذوقی ایرانی کم ندارد و هم زادگاه دو تن از محبوبترین شعرای ماست. کمتر ایرانی که به شیراز سفر نکرده باشد و از این همه زیبایی سرمست نشده باشد. شهر شیراز دیدنی کم ندارد، بعضی از آنها مثل بازار و حمام وکیل، نارنجستان قوام و حافظیه و سعدیه مشهور هستند و امکان ندارد کسی به شیراز سفر کند و از این جاها دیدن نکند.
اما شیراز دیدنیهای دیگری هم دارد که کمتر شناختهشدهاند اما بسیار با ارزش و مهم هستند. از جمله این دیدنیهای نسبتاً گمنام کاروانسراها هستند که این روزها کم کم دارند از سایه بیرون میآیند و گردشگران را به سوی خود دعوت میکنند. اینبار در مجله گردشگری سفرزون میخواهیم از کاروانسراهای شیراز برایتان بگوییم. جاذبههایی که به تاریخ قدمت و اهمیت ارزش دارند یک روز از زمان سفرتان را به بازدید از آنها اختصاص دهید. مطمئن باشید لذت خواهید برد و به دیگران هم توصیه خواهید کرد.
کاروانسراهای بسیار زیبـا وجالب تـوجهی در سراسر ایـران، از کرانههای رود ارس تـا سـواحل خلیج فارس، بـه یـادگـار مـانـده است که نشان از ذوق و مـهارت مـعـمـاران، بنـاها و استادکارانی دارد که در ادوار مختـلف در مسیر تحول، زیبـائی و گسترش کاروانسراها کوشیدند. کاروانسراها در تاریخ اجتماعی ایران هم اهمیت زیادی دارند. در روزگاری که سفر به آسانی امروز نبود، کاروانسراها پناهگاه مسافران در طول سفرهای دور و درازی بود که گاه ماهها و حتی سالها طول میکشید.
کلمه کاروانسرا ترکیبی است از دو کلمه از کاروان به معنای مسافرانی که به صورت گروهی سفر میکنند و سرا به معنای خانه. به عبارت دیگر، کاروانسرا بنایی است که کاروان را در خود جای میدهد. پلان کاروانسرا معمولا به شکل مستطیل یا مربع است و ورودی بسیار بزرگی دارد. اتاقهای مسافران دورتادور حیاط ساخته میشد و پشت اتاقها اصطبل قرار داشت. دو طرف دروازه ورودی کاروانسرا هم اتاقهایی برای نگهبانها و کاروانسرادارها ساخته میشد.
همانطور که کمی قبل گفتیم کاروانسراهای شیراز که از جاذبههای خاص این شهر زیبا هستند در میان گردشگران چندان شناخته شده نیستند. بعضی از کاروانسراها خارج از شهر هستند اما ارزش دارد که برای دیدنشان سفر کوتاهی به خارج شهر داشته باشید. در ادامه چهار کاروانسرا از معروفترین کاروانسراهای این شهر را معرفی میکنیم.
در دوره قاجاریه کاروانسرا سازی رونق داشت و آثار زیادی از این دوره در جایجای ایران به جا مانده است. کاروانسرای بیدزرد شیراز هم متعلق به همین دوره است که در ۲۵ کیلومتری غرب شیراز و در مسیر فیروزآباد، روستای بیدزرد سفلی از توابع دهستانی به همین نام، قرار دارد.
این کاروانسرا از سنگ و گچ ساخته شده است و در نمای ورودی سنگهای تراشخوردهای وجود دارند که بخشی از تزئینات بیرونی این کاروانسرا هستند. ساختمان کاروانسرای بیدزرد مربع است و دو طبقه دارد. در سمت چپ ورودی پلههایی وجود دارد که مسافران به طبقه بالا هدایت میکرده است. به جز چندین اتاق که محل اسکان مسافران بوده است، سه حجره هم در داخل کاروانسرا قرار دارد که کالاهای تاجران در آنها نگهداری میشده. ورودی این کاروانسرا در ندارد و درطرفین آن دو قاب وجود دارد که در گذشته کتیبههای بنا در این قابها جای داشتند و امروز اثری از آنها باقی نمانده است.
یکی دیگر از کاروانسراهای شیراز که در دوره قاجار ساخته شده، کاروانسرای باجگاه است. این کاروانسرا در ۱۸ کیلومتری شهر شیراز و در مسیر جاده شیراز به اصفهان قرار دارد. ورودی و هشتی این کاروانسرا از بین رفته و بخشهایی از بنای اصلی شامل اتاقها، درهای ورودی، ایوان مرکزی که سقف به شکل گنبد دارد، طاقچههای آجری، ستونها و حجرهها به جا ماندهاند.
در ۴۰ کیلومتری شیراز و در روستایی به خان زنیان، بزرگترین کاروانسرای تاریخی این شهر قرار دارد که در دوره قاجار ساخته شده است. کاروانسرای خان زنیان بسیار وسیع است و نشان از این دارد که در روزگار شکوفایی کاروانسرا
روستاها پناهگاهی هستند که ما را از زندگی ماشینی دور میکنند. در سرزمین چهار فصل ما زیبایی طبیعت بسیار گسترده است. مجله گردشگری سفرزون شما را دعوت میکند تا به زیباترین روستاهای ایران سفر کنید. برای اینکه با زیباییهای کشورمان بیشتر آشنا شوید همراه ما باشید.
روستای زیبای اصفهک در بخش دیهوک شهرستان طبس قرار دارد. پس از ورود به این روستای اسرارآمیز در دل کویر اولین چیزی که توجه شما را جلب خواهد کرد خرابههای روستایی است که درختان نخل از میان آنها بیرون زدهاند.
پس از زلزله سال ۱۳۵۷ در طبس این روستا کاملا تخریب شد. روستای جدید امروزی نیز پس از مدتها و در کنار خابههای روستای قدیمی احداث گردید. قرارگیری اصفهک در دامنه کوه هوایی مطبوعتر از سکونتگاههای اطراف به آن بخشیده است. معماری خشتوگل در کنار زمینهای کشت و کرتبندی شده اصفهک ترکیبی حیرتانگیز ساختهاند. این روستا یکی از معدود مکانها در این ناحیه است که آبوهوا و آب و خاک خوب امکان کشت زعفران پونه محلی را به اهالی میدهد. پوشش درختان نخل و نارنج نیز که در جای جای محیط اطراف روستا به چشم میخورند عطر و طراوت فضا را دوچندان کردهاند.
در اطراف اصفهک چندین قنات وجود دارد که منبع آب شیرین و گوارای اهالی کویر از گذشتههای دور بودهاند.
اگر به عکاسی علاقه دارید حتما باید تا زمان غروب خورشید صبر کنید. مناظری که زیر نور نارنجی خورشید شروع به درخشش خواهند کرد حیرتانگیز هستند.
تعدادی بنای تاریخی روستا که در جریان زلزله تخریب شدند در حال حاضر مرمت شده و میتوانید از آنها بازدید کنید. مسجد جامع اصفهک، حمام قدیمی و رصدخانه کویری ارزش بازدید را خواهند داشت.
موسیقی محلی مردمان اصفهک و پوشاک محلی آنها از جمله دیدنیهای روستا هستند. برای رفتن به اصفهک بهتر است فصلهای خنک بهار و پاییز را انتخاب کنید. بعلاوه وجود اقامتگاه بومگردی در خود روستا که امکاناتی مثل دستشویی، حمام و محل خواب نیز دارد باعث شده مسافران بتوانند شب را نیز در کمال آرامش در روستا سپری کنند. اگر از سمت طبس وارد جاده به سمت دیهوک شوید، پس از طی کردن ۳۸ کیلومتر به روستای اصفهک، که قطعا یکی از زیباترین روستاهای ایران است، خواهید رسید.
روستای سرسبز و بکر ناتر در استان مازندران قرار دارد. برای رسیدن به روستای ناتر که در فاصله ۵۰ کیلومتری از شهر چالوس قرار دارد، باید وارد جاده چالوس شوید. و چه چیزی زیباتر از این، هم مسیر رسیدن به زیبا است و هم در انتها این روستای شگفتانگیز انتظار شما را میکشد.
این روستای دیدنی ۲۵۰۰ سال قدمت دارد. خانههای آن با توجه به اقلیم کوهستانی و مصالح این ناحیه از چوب، سنگ و کاهگل ساخته شدهاند. در اطراف روستا درختان بید، صنوبر و تبریزی همراه با گردو، سیب و فندق سرسبزی خاصی بخشیدهاند. در میان این درختان نیز یونجهزارها و جالیزها جا خوش کردهاند.
موقعیت روستای ناتر باعث شده در هر زطرف آن بتوان مناظر بدیعی را یافت. جنوب روستا منطقه جنگلی زیبایی قرار دارد که بخشی از مناطق سرسبز آن را تشکیل داده. بارینگتون و کندیچال نیز دو مرتع دیدنی دیگر این روستا هستند. چشمههای آب گازدار نیز از دیگر دیدنیهای روستا هستند که در فاصلهای نچندان دور میتوانید آنها را بیابید. رودخانه آیسورار که به سمت شرق جریان دارد و از کنار روستا میگذرد نیز نوای زیبای عبور آب را به محیط میبخشد و یکی از سرچشمههای رود چالوس است. آبشار دیدنی بارینگتون نیز در ۳ کیلومتری غرب روستا قرار دارد.
واقعا هرچه از زیباییهای طبیعی این ناحیه بگوییم کم است. کوهستانهای اطراف ناتر در بلندترین نقاط به قلههای تختسلیمان، کرچم و منطقع علمکوه میرسد. و این محیط دیدنی و زیبا همانطور که حدس زدهاید مردمانی دوستداشتنی، سختکوش و مهماننواز را در دل خود پرورش داده که جز مهربانی نباید در دل ادامه مطلب...
صومعه تاتو یکی از محبوب ترین جاذبه ها و مهم ترین صومعه های کشور ارمنستان است. که با قرار گرفتن در دل طبیعتی دوست داشتنی، اتمسفر خاص و جاذبه دلربایی دارد. در این مطلب میخواهیم شما را به میان کوهها و جنگلهای ارمنستان ببریم و صومعه زیبای تاتو را نشانتان بدهیم! با مجله گردشگری همراه باشید.
کشوری زیبا و پر جاذبه در همسایگی شمال غربی ماست که به دلیل هم مرزی، مقصد شمار زیادی از گردشگران کشورمان در تعطیلات خواهد بود. شاید شنیده باشید که یکی از اصلی ترین جاذبه های این کشور، صومعه ها و کلیساهای تاریخی و منحصر به فردش هستند. در این میانصومعه تاتو | تلفیق زیبایی تاریخ و طبیعت
صومعه یا مجموعه کلیسای تاتِو در ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرقی ایروان نزدیک روستای تاتو در استان سیونیک واقع شده است. این صومعه در لبه گلوگاهی عمیق و در دل طبیعت کوهستانی سیونیک جای گرفته است. قدمت این مجموعه تاریخی به سده چهارم میلادی بازمی گردد و یکی از مهم ترین کلیساهای ارمنستان است. برای گردشگرانی که هم به تاریخ علاقهمندند و هم میخواهند گشت و گذاری دلچسب را در طبیعت زیبای ارمنستان تجربه کنند، تاتِو بهترین گزینه است. در ادامه بیشتر به جزئیات این مجموعه تماشایی خواهیم پرداخت.
صومعه تاتو روزگار شکوهمندی را پشت سر گذاشته است. به گونه ای که سال ها نه تنها پایگاه مذهبی منطقه بوده، بلکه به عنوان مرکز فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ارمنستان نیز شناخته می شده است. از قابل توجه ترین بخش های تاریخچه این صومعه، می توان به زمانی اشاره کرد که این بنا مرکز اسقفی استان سیونیک به شمار می رفته است. همین طور زمانی که مهم ترین دانشگاه قرون وسطایی منطقه محسوب میشده و در عرصه هایی چون علم، مذهب، هنر، فلسفه و کتاب نویسی پیشتاز بوده است. صومعه از زمان پیش از میلاد مسیح مورد استفاده بود و یک معبد
در آن قرار داشت. در طی سده چهارم و فراگیر شدن مسیحیت در سرزمین ارمنستان آن معبد به کلیسایی ساده تبدیل شد.ساختمان کلیسای تاتو مستطیلی شکل است و از غرب تا شرق گسترش مییابد. این بنا شامل یک گنبد مرکزی، دو ستون در قسمت شرقی آن، محراب و قربانگاه است. دیوارهای داخلی و خارجی کلیسا با سنگهای برش خورده پوشانده شدهاند. دیوارها و گنبد کلیسا دارای پنجرههایی باریک اند که باعث روشنایی شبستان میشوند.
در سال ۹۳۰ میلادی به تلاش «اسقف هاکوپ» دیوارها به نقاشیهای دیواری مزین شدند که امروزه برخی از آنها باقی ماندهاند. صومعه تاتِو یا مجموعه کلیسای تاتِو متشکل از سه کلیسا به نامهای کلیسای پل و پیتر مقدس، کلیسای مریم مقدس و کلیسای گریگور مقدس است.
خوزستان دیدنیهایی دارد که غافلگیرتان میکند. یکی از جاذبههای شگفت انگیز خوزستان دشت سوسن است. این منطقهی زیبا در شمال خوزستان قرار دارد. طراوت و تازگی این دشت بسیاری از گردشگران را فرا میخواند. برای شناخت بیشتر این جاذبه با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید.
این دشت سرسبز در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر ایذه است. این دشت یکی از مسیرهای گذر رود کارون است. سوسن یکی از بخش های شهرستان ایذه است که از دو دهستان سوسن شرقی (با مرکزیت جنگه) و سوسن غربی (با مرکزیت ترشک) تشکیل شده است. بخش سوسن در منتهی الیه شرقی استان خوزستان و در مجاورت استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
عبور کارون از این گذرگاه طبیعتی بینظیر آفریده است. دشت به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شده و یکی از زیباترین مناظری است که میتوانید در خوزستان ببینید. این تابلوی بیهمتا به برکت وجود رودکارون بسیار خرم است. خاک حاصلخیز سوسن سبب شده تا طبیعتی رنگارنگ داشته باشد. این منطقه پر از رنگارنگی انارها و انجیرها است.
این دشت پر زندگی جذابیتهای بسیاری دارد. یکی از زیباییهای آن شالیزارهایی است که برنجی مرغوب و پرطرفدار دارند. همچنین در کنار طبیعت بینظیر دشت سوسن، این منطقه ارزش تاریخی فراوانی دارد. گورستانهای تاریخی که در این ناحیه قرار دارند بینظیرند. این گورستانها را با نام شیر سنگی میشناسند.
از دیگر آثار تاریخی میتوان به تپههای باستانی و پلهای ارزشمند آن اشاره کرد. در گشت و گذار دشت سوسن بازدید از برد گورها را فراموش نکنید. علت این نامگذاری بهروی گورستانها استفاده از طرح شیرسنگی روی قبرها است.
یکی از بخشهای جذاب سوسن روستای ثریا است. این روستای کوچک و صمیمی بهصورت پلکانی ساخته شده. شیوهی بنای ثریا باعث شده تا نام ماسولهی خوزستان را بهخود بگیرد. روستای ثریا در بخش شمالی
چشمهایمان که خوب ببینند و خوبیها را ببینند، به زیباییهایی میرسیم که شاید تا به حال آنها را ندیدهباشیم. این زیباییها را هم میتوان در طبیعت یافت و هم در بناهای دستساز انسانی که گاه آنقدر چشمنوازاند که نگاهها را به خود خیره میکنند. مسجد گوهرشاد یکی از همان زیباییهاست که صدها سال پیش، در شهر مشهد امروزی، هنرمندانه بنا شده و از مساجد مهم از نظر معماری و قدمت تاریخی در ایران است. در این مسجد میتوان رقص طرح و رنگ و پیوند هنر ایرانی_اسلامی را در یک قاب دید. مسجدی که با گنبد فیروزهایاش در همسایگی مرقد مطهر امام رضا(ع) خودنمایی میکند و هر ساله مقصد بسیاری از جهانگردان و گردشگران است. با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید
مسجد گوهرشاد
مسجد گوهرشاد از مساجد تاریخی و مهم ایران در عهد تیموری است که ساخت آن در سال ۸۱۸ق (۷۹۴ش) به دستور “بانو گوهرشاد” آغاز شد. این مسجد در دوره بایسنقر میرزا (پسر گوهرشاد) در ضلع جنوبی حرم مطهر امام رضا (ع) ساختهشد که از نظر ظرافت و زیبایی، معماری و کاشیکاری از مساجد مهم و مورد توجه به حساب میآید و آن را یکی از شاهکارهای معماری ایرانی در عهد تیموری دانستهاند.
این مسجد یکی از مساجد شلوغ ایران است که آن را در زمره پربازدیدترین مساجد قرار میدهد. همچنین بزرگترین صحن در میان صحنهای حرم مطهری رضوی متلق به صحن گوهرشاد است.
گوهرشاد که همسر شاهرخ تیموری گورکانی است، از زنان فعال و پیشرو در دوره تیموری بود که در امور زمامداری مملکت، مورد مشورت درباریان و از جمله شاهرخ قرار میگرفت. نام گوهرشاد در دو محل از بنای مسجد نوشتهشده است که یکی از آنها در بالای درِ ورودی ایوان دارالسیاده قرار دارد و دیگری در کتیبه ایوان مقصوره با خط زیبای شاهزاده بایسنقر میرزا با کاشی معرق که به عنوان بانی مسجد به یادگار مانده است. او همچنین دستور ساخت مسجد گوهرشاد و مدرسه گوهرشاد هرات را صادر کرد و مزار او نیز در مدرسه گوهرشاد قرار دارد.
باید گفت که مواد به کار رفته در این بنا آجر و گچ است و کار معماری آن را معمار معروف عهد تیموری به نام قوام الدین بن زین الدین شیرازی، به انجام رساندهاست.
مسجد گوهرشاد همواره در کنار مردم، آبستن حوادث تاریخی بسیاری بودهاست. از آن جمله میتوان به حمله ازبکان در عهد صفویه، تهاجم افغانها و شورش ملک محمود سیستانی در عهد افشاریه و قاجاریه کرد. اما یکی از مهمترین وقایعی که در این مسجد رخ داده، ماجرای درگیری و کشتار مردم به دلیل اعتراض به تغییر پوشش در سال ۱۳۱۴ است که دقیقا چندماه پیش از قانون کشف حجاب در دوره رضاخان اتفاق افتاد.
مسجد گوهرشاد با مساحتی در حدود ۲۸۷۳ مترمربع در جنوب مرقد امام رضا(ع) بنا شدهاست. این مسجد را که در زمره مساجد چهار ایوانی قرار میدهند، از چهار ایوان بزرگ و تاریخی که قرینه یکدیگر هستند ساخته شدهاست و این ایوانها چهار طرف حیاط مسجد را پوشاندهاند.
ایوان مقصوره:
بزرگترین ایوان مسجد گوهرشاد، “مقصوره” نام دارد، با طول ۳۵ متر و عرض ۱۳ تا ۱۵ متر در قسمت جنوبی مسجد (قبله) قرار گرفته. یکی از زیباترین و مهمترین بخشهای این ایوان، قسمت “محراب” است که در انتهای ایوان جای گرفته